Was er sprake van een Bitcoin ‚dubbele uitgave‘?

BitMEX Research tweette donderdag dat het twee conflicterende transacties had gedetecteerd, en dat er mogelijk een dubbele uitgave heeft plaatsgevonden.

Een dubbele besteding zou een kritieke fout zijn in de Bitcoin Blockchain en zou, indien bevestigd, een kwetsbaarheid blootleggen die nog nooit eerder op deze blockchain is gezien. Toen de prijs van Bitcoin gisteren met 11% daalde, zeiden sommigen dat dit een gevolg was van het nieuws.

De dubbele uitgave was een kleine van ongeveer 0,00062063 BTC ($21) en kort daarna kwamen er reacties op de tweet.

Andreas Antonopoulos is een veelgeprezen expert op het gebied van Bitcoin. Hij heeft verschillende boeken over het onderwerp geschreven en heeft gesproken op vele conferenties over de hele wereld. Veel van het werk dat hij heeft gedaan om Crypto Code te promoten was gratis, maar hij heeft ongevraagd hoeveelheden Bitcoin ontvangen van dankbare volgers van zijn werk.

Wat is een dubbele uitgave?

Zoals de naam al zegt, is een dubbele besteding een poging om hetzelfde geldbedrag op twee verschillende plaatsen tegelijk uit te geven. Met fiatvaluta zou dit hetzelfde zijn als een bankbiljet aan twee mensen tegelijk geven – onmogelijk, tenzij een van de biljetten vervalst is.

Met Bitcoin, als er een dubbele uitgave plaatsvindt waarbij twee transacties op hetzelfde moment aan de blockchain worden toegevoegd, zou de eerste die wordt toegevoegd de juiste transactie zijn.

Als de transacties vrijwel op hetzelfde moment werden toegevoegd, zouden er twee ketens bestaan. Als miners echter meer transacties aan een van beide ketens toevoegen, zal een van beide ketens meer transacties gaan aantrekken en uiteindelijk de overhand krijgen, waardoor de andere keten overbodig wordt.

Conclusie

Het lijkt erop dat de twee transacties concurrerende blokken waren. Wanneer dit tegelijkertijd gebeurt, is er altijd een winnende keten en valt de verliezende keten af.

Zoals Antonopoulos opmerkt, zijn dit soort voorvallen op de Bitcoin-blockchain niet ongewoon. Er zijn echter mensen die nog steeds zeggen dat dit een dubbele uitgave was – ook al was het niet succesvol.

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden. Het wordt niet aangeboden of is niet bedoeld om te worden gebruikt als juridisch, fiscaal, investerings-, financieel, of ander advies.